Martin Ašenbrenner: Přetvarování mohutné smrkové jamadori - výběr misky
Poutavé čtení o vzniku, vývoji a prvních krocích na cestě vyobrazeného smrku k zajímavé bonsaji si můžete přečíst v jarním čísla magazínu Bonsaje a japonské zahrady (č. 41), které právě vychází.
K výběru správné misky Martin Ašenbrenner říká: "Já sám jsem přemýšlel o několika typech, ať již konzervativního, či kreativního vzhledu. Z hlediska tvaru bonsaje se přímo nabízí skořepina se zvednutou stěnou, která by evokovala místo na skále, kde by se tento strom mohl nacházet. Naopak hranatá keramická miska může být trochu strohá, ale pro mé oko příjemnější. A navíc by se v ní bez problému mohl rozvíjet kořenový systém podobného půdorysu. Použít by se dala i jednoduchá keramická placka nebo plochý kámen, ale v budoucnu - kdo ví. Stejně jako stromy, mění se často i pohledy na ně, a s tím souvisí samozřejmě také podoba nádoby."
Cílem naší diskuse, která by se měla nad tímto pozoruhodným stromem rozvinout, je pomoci majiteli smrku nalézt co možná nejvhodnější nádobu...
© 2001-2023 J.Stropnický, K.Stach, J.Junek design: Jan Junek Zásady ochrany osobních údajů