Ahoj Martin
táto téma ma zaujala a tak som sa po dlhom čase skúsil sem prihlásiť...a podarilo sa
regionálna výstava...je aj tá naša v Martine (zhodou okolností jej piate pokračovanie začína v najbližšiu nedeľu)...záležitosť s ktorou mám dlhoročné skúsenosti. Vznikla jednoznačne zo snahy pochváliť sa tým čo robíme, pretože to je nie celkom bežná záľuba. Časom, naberaním skúseností a sledovaním atmosféry výstavy som zistil, že jediný jej význam v holej podstate je prezentácia bonsajov pre laickú verejnosť a pre pestovateľa a vystavovateľa spokojnosť z ich záujmu a obdivu...bodka...pre bonsajistu má význam iba v tom, že je to priestor, kde má, oproti iným "lokalitám", väčší predpoklad stretnúť iného bonsajistu...
Čiastočne sa atraktivita môže zvýšiť živými ukážkami tvarovania, či odborným alebo laickým vyhodnocovaním najkrajších exponátov, ale náš slovenský priestor záujem a potenciál je na to dosť malý, takže napriek týmto aktivitám zaznamenávame skôr stagnáciu ako nejaký rast popularity a zvýšeného záujmu medzi bonsajistami. Preto nie som v tomto smere veľký optimista...nezatracujem však regionálne výstavy - pre laika je úžasnou aj "pažitka" v miske, ale pre bonsajistov je omnoho zaujímavejší iný smer, ktorým sme sa pred tromi rokmi rozhodli uberať. Sám si bol účastníkom jedného z našich kempov, ale nechcem tu miešať témy - to je o inom ( viac na
http://www.bonsai-mt.sk )
Ja osobne teda z Tvojich možností volím 4.