od Luděk Štěch v 12.03.2009 15:58:11
Dobrý den,
pokusím se Vám alespoň částečně odpovědět na vaši otázku. Mezi vlivy prostředí, které ovlivňují změny barevnosti u kaprů koi, patří fyzikálně-chemické vlastnosti vody - teplota vody, pH vody, obsah kyslíku ve vodě a dále také ostatní faktory ovlivňující zbarvení jako jsou: stres, zdravotní stav ryb, přítomnost slunečního záření a dieta ryb (krmení). Teplota vody má vliv na sytost červené a černé barvy, kdy v chladnějším období je červená barva sytější a výraznější stejně tak jako barva černá. V teplém období (od jara do podzimu) bývají tyto barvy světlejší, ale pokud máte ryby umístěné ve venkovním bazénu, nebo nádrži, je zde přítomno sluneční záření, které pozitivně působí na výraznost a sytost červené barvy. Vliv pH vody může působit nepřímo, protože pH pod 6 nebo nad 9 vytváří nepříznivé podmínky prostředí pro ryby a ty se dostávají do stresu. Díky tomu produkují vyšší množství slizu, než obvykle, který způsobuje bělavý povlak na kůži ryb. Podobně je tomu tak při nějakém onemocnění. Mimo tyto faktory se barva kaprů koi během jejich života velmi často mění i přirozeně genetickým založením. Např. zmiňovaná černá barva může v průběhu zejména prvních 3 až 4 let věku mizet i opět narůstat. Ryba může i tmavnout, nebo světlat během svého života.Toto se v menším měřítku dějě i ve vyšším věku. U červené bývá problém spíše jen s ubýváním vybarvení kůže, kdy mohou mizet i celé okrsky skvrn, aniž by se zbarvení někdy vrátilo do původního stavu. Jinak velmi záleží také na krmení, kdy můžeme vylepšit zejm. červenou barvu přídavky karotenoidních látek v krmivu. U Vámi zmiňovaných typů (Kujaku,Goshiki) bývá posun barvy spíše od tmavší v prvním roce života až po světlejší v dalších letech.Tyto typy bývají kvalitněji zbarvené spíše ve vyšším věku (2 roky a více).Takže jak vidíte, faktorů, které mohou ovlivnit zbarvení, je mnoho a většinou spolu působí najednou. Z toho vyplývá, že se nelze upínat jen na jednu vlastnot prostředí, ve kterém ryby odchováváte.
S pozdravem Luděk Štěch ml.