Přišel mi email na který by bylo asi fajn odpovědět pro víc lidí...
"ráda bych se vás zeptala, zda by jste byl ochoten mi poradit jak na zahradní bonsai.
Chtěla bych si vytvořit zahradu s japonskými prvky, ale o zahradních bonsajích jsem toho moc nenašla. Ráda bych umístila 2 borovice nebo jalovec v zahradě a vytvořila si z nich tak 1,5m - 2m vysoké bonsaje" s obláčky" , ale netuším jak na to.
Musím nejprve nechat narůst na požadovanou výšku? nikdy jsem to nezkoušela a proto bych potřebovala nějaké rady. Všechno je jednou poprvé

"
Tak abych tak začal , říká se tomu ornamentální strom ne bonsai (protože bonsai znamená strom v misce). Nejlépe je si pořídit vhodný větší strom. V zahradnictvích se dají sem tam najít stromy většího vzrůstu , a nebo se dá takový strom vykopat v lese. Jelikož se nám jedná o nějaký pokřivený či defektní strom lesáci jsou jen rádi když si ho vykopete.

.
V tvorbě je to pak hodně volná disciplína a vlastně jakýkoliv strom se dá využít , může mít dvě větve , úplně špatně nasazené , ale tvarováním se z toho dá udělat zajímavá přednost. Dobré je zasadit strom pod nějakým sklonem aby i tímto získal na zajímavosti. S výškou si člověk lámat hlavu vůbec nemusí , naopak je dobré nechat narůst klidně "tažnou" větev aby strom nabyl na síle a tloušťce.
Pro rychlou tvorbu pater si můžeme vypomoci výztužemi ve tvaru vějíře které přivážeme , přidrátujeme k větvím a pak za ně tyto větve narovnáme do pater. Vůbec bych se stejně jako u bonsají nestyděl použít dvě větve vedle sebe , hlavně aby to dobře vypadalo

Stromy bych využíval především těch drůhů které se dobře udržují a tvarují a tam je dobré šáhnout po stejných stromech jako bonsajisté , pro jejich vlastnosti zavětvovat se ...atd.
U borovic vylamovat svíce tak aby byly jen vždy dvě stejné svíčky , tam kde chci aby se větev protáhla můžu nechat jen jednu svíčku. Větve zahustím buď vylamováním svící - při vytahování jehlic zlehka vylomím cca 2/3 svíčky... a nebo počkám na polovinu léta a zastřihnu větev dle libosti .... (ve volné půdě a když je strom v tahu se nemusím obávat že by mi při zakrácení větví strom nevyhodil nové pupeny)
Byl bych rád pokud budou dotazy , aby jste je tady napsali a budu rád za doplnění protože nejsem spisovatel