Stránka 1 z 3

ako vycistit..? :)

PříspěvekNapsal: 21.01.2007 17:54:45
od Tomas
Dobry den..

Chcel by som sa popytat ako cistite naradie konkretne na cepeliach... od zivice a miazgy..???? pozrite obrazok..

Dakujem
T

PříspěvekNapsal: 21.01.2007 18:17:00
od Petr
Jeto tak trochu mimo. Má maminka, když čistila, protože chtěla mít všechno dokonale čisté použila tehdy nezředěnou (kupovanou) kyselinu solnou (HCl) zrovna nevím v kolika byla % , ale tehda jsme museli mněnit záchod, porcelán totiž rozpraskal. Takže bych doporučil kyselinu solnou asi v 15%. Mnělo byto vyčistit dokonale. Nářadí je poté nutností oplachnout pod čistou vodou.

PříspěvekNapsal: 21.01.2007 18:54:56
od Krokus
Tomáši, pokud chceš o nářadí přijít, používej kyselinu chlorovodíkovou, jak radí Petr. Pokud nikoli, je doporučeno po každém použití (co nejdříve) očistit nářadí 96% lihem, odstraní se tak bezezbytku pryskyřice a všechno ostatní. K dezinfekci je možné používat 4% formaldehyd. Někdo nářadí dezinfikuje také tepelně, ale tady to závisí od toho, jestli a jak máš nářadí kalené, aby se kalení neporušilo. Někdy samozřejmě nezbude než se do toho opřít jemným smirkovým papírem, ale to už je většinou pozdě. A, co je snad samozřejmé, s každým kusem nářadí by ses měl být schopný po ránu oholit.

RE:

PříspěvekNapsal: 21.01.2007 19:21:38
od Tomas
Dakujem Krokus. radsej to skusim s tym liehom ten sa mi zda priatelnejsi a dostupnejsi.. Samotne slovo kyselina mi nerobi dobre :)))

dezinfikovat tepelne neplanujem ale dik za radu :)

T

PříspěvekNapsal: 23.01.2007 11:58:41
od Petr
Já se omlouvám pokud sem někoho pobouřil. No ktomu aby ses oholil s každým nářadím, to taky není zrovna pravda. Uvedu př: Jako zahradník musíme mít pořád dokonale nabroušené nože v prvním ročníku nám řekli, že správně nabroušený nůž holí. V druhém ročníku jsme se dozvěděli, že taky správný nůž by mněl čistě uřezat prut. A pokud máš na ostří jehlu, nebo dokonce to máš zbroušeno do dokonalé žiletky, břit se ti ohne a můžeš brousit znovu :wink: . Ono taky hodně záleží na technice broušení, já mám pořád ty samé nože z prvního ročníku, ale znám lidi, kteří zničili v jednom ročníku taky víc jak 3 nože. No a když jsme už utoho, tak pokud chceš aby tu nářadí holilo chlupy musíš sundat tovární ostří já ho sundával přes 5h a dalších 5h se vše dobrušuje. Myslím si, že na kleštích jeto trochu nereálné.

PříspěvekNapsal: 23.01.2007 12:07:43
od Petr
Jen tak pro zajímavost. 4lověk když se pořeže tak semi na ránu dává tinktura, nebo kyselina chlorovodíková ve 3%roztoku. A fyziologický roztok člověka je kolem 1-2% kyseliny chlorovodíkové. Tedy kyselina chlorovodíková= kyselina solná. Její příprava a vkolika % zavisí na na množství vody a množství soli (obyčejná kuchyňská sůl). Když dáte do jednoho litru vody 5g soli vznikne vám roztok kolem 0.5% kyseliny solné tedy kyseliny chlorovodíkové= HCl.

Ale jak působí roztok kysleliny solné na kov, to vám neřeknu.

PříspěvekNapsal: 23.01.2007 12:16:59
od RomanH
Petr píše:Když dáte do jednoho litru vody 5g soli vznikne vám roztok kolem 0.5% kyseliny solné tedy kyseliny chlorovodíkové= HCl.

:lol: omlouvám se, ale na to se nedá nereagovat. Takže když si dám v neděli polévku, konzumuji vlastně roztok kyseliny solné ochucený nudlemi, zeleninou či jinými dobrotami ?
Petře, nic ve zlém, ale hluboce se mýlíte. Kyselina chlorovodíková (postaru solná) má skutečně vzorec HCl, sůl kuchyňská je ale chemicky NaCl a ten sodík z ní skutečně po nasypání do vody nevypadne, ani není vytěsněn vodíkem.
Ale konzumovat se HCl dá - kapka či 2 do litru vody a máte "citronádu" :wink:

PříspěvekNapsal: 23.01.2007 12:46:47
od Pavel Slovák
re Tomas- do nějaké skleničky či plechovky si připravte silný roztok např. "Jaru" a po ukončení práce tam nářadí na chvíli odložte (aby pracovní část byly ponořena) samozřejmě hrubé nečistoty na třecích plochách např. nůžek nejdřív odstraňte nožen nebo něčím podobným.) :D . Jednou za čas je dobré na nářadí použít silikonový spray (rozložit na kus látky a nastříkat-poté stejnou látkou otřít).

PříspěvekNapsal: 23.01.2007 13:05:35
od Petr
NaCL+H2O vzniká HCl+ Na2O samozřejmně se tato rovnice dorovnává tedy 2NACl+H2O vzniká 2HCl+ Na2O. Na2O= oxid sodný. Pokud se nemýlím. I v žaludku máme HCl s enzymy a tato kapalina natravuje potraviny, které pojídáme.

Re:

PříspěvekNapsal: 23.01.2007 13:18:32
od Daniel Vlach
... a já proč mě v neděli po polívce vždycky pálí žáha ... :shock:

PříspěvekNapsal: 23.01.2007 13:32:58
od Petr
:lol: Myslím si, že jsme od tématu již hodně daleko.

PříspěvekNapsal: 23.01.2007 13:36:55
od Pavel Slovák
Petře, vždycky jsem si myslel, že "perličky školních lavic " si přečtu jen v zábavných časopisech a ono je to už i tady? :D :D Pokud jste ve škole brali aspoň základy chemie, možná by sis zapamatoval , že kys. chlorovodíková (solná) HCl je v podstatě vodný roztok plynu -chlorovodíku, který vzniká syntézou vodíku a chlóru. No a ve škole jste si jej mohli jako demo připravit jako reakci kyseliny sírové a kuchyňské soli (NaCl). Na tohle nemusí být chemie mým koníčkem, abych si pamatoval aspoň základy. Prosím tě přestaň přepisovat učebnice a raději ten čas věnuj vlastnímu učení a praxi.

PříspěvekNapsal: 23.01.2007 13:41:50
od Pavel Slovák
Petr píše::lol: Myslím si, že jsme od tématu již hodně daleko.
Jo to máš pravdu Petře, většinou to bývá důsledek nějakého nesmyslného blábolu, v tomto případě Tvého. :shock: :shock:

PříspěvekNapsal: 23.01.2007 13:44:33
od Petr
Pane Pavel Slovák víte to není z mé hlavy, ale rozbor rovnice od naší učitelky z chemie. Jinak jsem nepřepisoval učebnici, ale opsal konkrétní vzorec.

PříspěvekNapsal: 23.01.2007 16:59:45
od Otakar Hlaváček
Omlouvám se, že také odbíhám od původního tématu, ale rád bych uvedl na pravou míru některé do očí bijící nesmysly, které zde prezentuje Petr. Byl bych nerad, aby někdo použil dle jeho rady zředěnou kyselinu chlorovodíkovou k dezinfekci ran. I její 3% roztok může pěkně poleptat. K čištění nástrojů bych ji také nepoužíval, protože způsobuje rychlou korozi. S fyziologickým roztokem nemá nic společného. Fyziologický roztok je takový roztok, který je izotonický s krevní plazmou, tj. má stejnou koncentraci osmoticky aktivních látek. Tuto podmínku splňuje třeba 0,9% roztok chloridu sodného (NaCl). Rozpuštěním NaCl však žádná kyselina nevznikne, roztok je neutrální. Ve výše uvedené reakci je rovnováha posunuta vlevo, což znamená, že reakcí k. chlorovodíkové a oxidu sodného může vznikat NaCl a voda (neutralizační reakce), ale rozhodně ne naopak!

Zpět k tématu: znečištění od smůly se velmi dobře odstraní třeba rostlinným olejem (nejen z nástrojů, ale i z rukou), pak stačí opláchnout vodou se saponátem. Důležité je také čištění neodkládat a nenechat špínu příliš zaschnout :wink:

Ota