Tento stromek je původem yamadori se zajímavým začátkem. V létě 2007 jsme byli s tchánem na houbách a když se mě ptal proč se plazím po kolenou u každého jalovce , tak jsem mu řekl že sháním nějaký menší abych z něj udělal bonsai. Zajímavý materiál se vzhledem k stylu růstu ovšem těžce shání. Po nějaké hodině hledání hub mne tchán zavolal , že něco má a já viděl jak se nohama zapřel , čapnul jalovec a než jsem řekl "takhle néé" už byl venku. Po převozu a oschnutí kořenů (cca 3 hodiny na suchu) jsem mu šanci nedával ...ale .......,ale on měl prostě velkou vůli žít , tak je tu teď se mnou.
Výchozí materiál , tohle byla možná pohledová strana ... měla ovšem jednu vadu a tou byl hodně dlouhý rovný úsek v horní části rostliny. Obrost byl na pravé dolní části (nepoužitelný) ve vrcholové části asi 4 větve a vlevo uprostřed 3 malinkaté větvičky kolem několika šrámů na kmeni)
Následovalo očištění mrtvého dřeva
Podzim 2007 bylo rozhodnuto o tvarování - materiál za rok bujně přirostl
Následovalo snížení o nevzhledný rovný úsek kmene
Jaro 2008 - přesazení + napřímení rostliny - odhalil se ještě hezký pohyb nad nebari. Vystříhaný materiál připravený na tvarování.
Poté co bylo vidět že rostlina prošla přesazením naprosto bez újmy mohl jsem zkusit dát Škubánkovi 1. tvar
V tomto roce dostal krapet vhodnější misku, ovšem vhodný kandidát se ještě bude hledat. Pokud by vás něco ke stromku napadlo , budu rád když napíšete svůj názor.
Bude potřebovat ještě na některých místech krapet přirůst. Za hlavní větví směrem dozadu bych ještě uvítal nějakou měnší větev aby naživo vypadal krapítek plastičtější. Jin vlevo nahoře se bude muset hodně zeslabit no a budu samozřejmě dále pracovat na detailnějším zavětvení.
Červen 2009