pravidlá má šach a cestná premávka,NEpravidlá umenia spočívajú v tom,že na danom mieste a danom čase sú osobnosti,ktoré svojou prácou dokážu u pozorovateľa vzbudiť pocity krásy,alebo provokovať obdiv tu ku prírode,alebo len provokovať (?),ktorej sme si kúsok priniesli domov,vedomosti,výchova,poznanie,skúsenosti,možnosti tvorby .....teda jedinečnosť jednotlivca nemôžu nájsť zjednotenie pri posudzovaní toho,čo je krása a preto sú tieto debaty zbytočné a trapné,je to predháňanie sa v múdrosti nikam nevedúce okrem škriepok,tolerancia je cesta ku inému poznaniu,ja som prijal z týchto teórii dve veci-1suiseki je kameň na podložke(dai,suiban)(? zlý kameň,zlá podložka,zlé aranžované alebo jednotlivo je predmetná-matematicky-špičková dai pod špičkovou skalou a špičkové naaranžovanie=špičkové suiseki pochopiteľne v danom prostredí),2ak má byť príjemné na pohľad,jeho línie je vhodné mať a aranžovať v zlatom reze a tieto dve zásady mi ku šťastiu so všetkých teórií zatiaľ stačia (príklad nezmyselnosti-ak dvadsať Číňanov bude posudzovať dielo čínskeho a japonského majstra pri dodržaní všetkých pravidiel,výsledok bude presne opačný ak to budú posudzovať Japonci a obaja umelci majú šikmé oči),ku konkrétnemu kameňu a hľadaniu teoretickej pravdy ako príklad-Peter-nádherný kameň,volil by som inú položku(asi),Tomáš-to je nejaký čínsky balvan v nejaponskej dai,Jano-toto je môj top -otázka.....kameň získal ocenenie na prestížnej výstave
suiseki v Španielsku,ale preto Peter a Tomáš nemusia byť sprostí,lebo na danom mieste a danom čase nemuseli byť lepšie kamene očami prítomných rozhodcov a ich poznaniu,zakopať teoretické tomahauky a vytiahnuť fajky tolerancie je žiaduce pre spoločné napredovanie a úroveň stránky(amen

)