Ishi z rieky Vah

tvorba suiseki, daiza...

Moderátor: Kulhavý

Ishi z rieky Vah

Příspěvekod Tibor Opat v 05.09.2007 16:29:41

Dnes by som Vam chcel ukazat kamen,kery som nasol v rieke Vah a vyrobu dai pre tento Ishi. Kamen neni nicim vynimocny. Je to ale pekny priklad Toyama-ishi,hora-kamen. Kamen je velmi tvrdy,pravdepodobne kremen,hnedo-cervenej farby.Vidime horu v dalke,kera na pravej strane prikro klesa a potom pozvolna do udolia. Na lavej strane hora od vrcholu pomaly,plynulo klesa ... A tu nastava problem,kery musime vyriesit. Ishi na lavej strane chyba ta cast kera by pekne zbiehala do udolia. Je to opacny pripad ako ked nam na kameni volaco vystava, na podstave a stojime pred problemom,rezat-nerezat. Takze,v tomto pripade nam cast kamena chyba. Retusovanie chybajucich casti kamena je vyhradne vecou vyrobcu dai. Ak by robilo dai pre tento ishi 10-slovom desat-inych vyrobcov dai,vzdy vznikne ina dai. Kazdy vyrobca dai by problem riesil asi inak. Priznam sa,tento jednoduchy Ishi my dal poradne zabrat. Ale potom som si spomenul na to,co je vlastne ulohou dai. Samozrejme,tu netreba vymyslat volaco,co pred nami bolo davno vymyslene. Dovolim si cituvat ozajstnych majstrov,,Ulohou Dai je kamen vhodne doplnit,podtrhnut jeho jednoduchost,dodatocne zvyraznit jeho charakter,ale naopak vyrazny kamen pritlmit,alebo,ak je to treba,upravit jeho tvar. Pozorne si precitajte posledne tri slova v predchadzajucej vete. ,Upravit jeho tvar,,. No a o toto sa tu teraz spolocne pokusime.
Přílohy
1.jpg
Ishi tak ako bol najdeny v rieke Vah.
2.jpg
Ishi osadeny v orechovom dreve po 10,5 hod. prace.
3.jpg
Oznacenie bud. noziciek vzdy na buducej vonk. strane.
4.jpg
Naradie na vyrobu noziciek.
5.jpg
Nozicky v hrubom stave.
6.jpg
Kamen osadeny v dreve. Treba sa rozhodnut.
7.jpg
Vidime naznak noziciek.
8.jpg
Lozko pre Ishi.
9.jpg
Dai po hrubom opracovani razplickami.
10.jpg
Dai po opracovani smirglom.
Naposledy upravil Tibor Opat dne 05.09.2007 18:13:42, celkovÄ› upraveno 1
Tibor Opat

Ishi z Vahu

Příspěvekod Tibor Opat v 05.09.2007 16:40:39

hotova sada
Přílohy
11.jpg
Hotova Dai.
12.jpg
Dai bez Ishi.
13.jpg
Klasicky Toyama-Ishi. Farba podlozky vhodne doplna farbu kamena.
Tibor Opat

Příspěvekod e:k v 05.09.2007 19:38:04

Gratulujem k zručnosti :wink:

Ale myslím, že jeho farba by mala byť o stupeň (maličko) tmavšia.

dík za ukážku - super - klobúk dole!
e:k

Příspěvekod Tibor Opat v 05.09.2007 21:48:21

Erik, aj ked nerad,ale musim s Tebu suhlasit. Ta dai by mala byt o ten odtyn tmavsa. Ja som na to uz dosol,ale po smirgle zrnitosti1500 uz jednoducho neni mozne zmenit odtien dai. Na takto vylestenom tvrdom dreve,ako je orech sa nechyta ani eben-a to je cisto cierne moridlo. A to je aj tento pripad. Snazil som sa daizu stmavit-ver my,neni to mozne.
Tibor Opat

Příspěvekod e:k v 06.09.2007 01:22:13

...akými moridlami pracuješ? Ja liehovými na drevo.
Alebo tiež namočením do vody na pár minút,
by sa mali otvorit vlákna v dreve - zdrsnelo by...

Příspěvekod Tibor Opat v 06.09.2007 03:36:22

Bezne pouzivam moridla rady Chemolux. Ide o to,ze ak namorim hole drevo urcitym odtienom,po smirgly 1500 sa to uz neda inym,tmavsim odtienom zmenit. Ale kolega z nasho trnavskeho bonsaiklubu-Trnava do teho!!!,Vincko,pouziva tak ako Ty,liehove moridla. Slubujem,ze vyskusam. Co sa tyka ponorena dai do vody,podla mna sa tam po takomto vylesteni nema co postavit. Teda myslim tym postavenie vlaken na dreve,samozrejme. Naopak,mozno tam hrozi zdeformuvani dai. Poznam to z vlastnej skusenosti,v zaciatkoch som moril vodovymi moridlami a ked dai uschla totalne do nej kamen nepasuval. Tato dai ma hrubku steny po bokoch cca 0,5 az 1mm a na spodku asi 2mm. Myslim ze by sa urcite skrucila. Ale tie lihove urcite vyskusam.
Tibor Opat

Příspěvekod e:k v 06.09.2007 06:17:18

...to liehové ti chytí jak Drak - 100%
8)

Příspěvekod Tibor Opat v 06.09.2007 06:48:26

Dik, Erik skusim a foto poslem. Ale vlastne som zabudol na to najdolezitejse,kvoli comu som tento prispevek posilal. Ato je retusovanie chybajucej casti kamena. To co priroda v tomto pripade zabudla dokoncit a to je lava strana Ishi kde svah nepokracuje idealne az do doliny,je nahradene masou dreva. Samozrejme,nukali sa aj ine riesenia,ale ja som sa rozhodol takto. Ruku na srdco,kto z nas je dokonali.
Tibor Opat

Příspěvekod Tibor Opat v 06.09.2007 07:06:45

Esce k obrazku c.5-vyroba noziciek. Vsimnite si,aky velky priestor si nechavam. V konecnej podobe su nozicky asi jedna desatina z toho co tu vidime. Cize mam moznost s nozickou manipuluvat,posuvat ju tak jak sa situacia vyvine. Budem sa snazit dodat fotky hotovej dai ze spodku, na porovnani a pohlad z helikopteri.
Tibor Opat

Příspěvekod homola v 06.09.2007 07:16:18

Fakt škoda toho chybějícího fousu na levé straně na první fotce.
Jinak klasika, opět hezká a čistá Tiborova práce.
homola

Příspěvekod homola v 06.09.2007 07:34:23

Jo. A taky začínám s velikýma nohama. Akorát je leckdy nedostatečně zmenším, což mi pan prezident intenzivně vytýká. :D
Je dobré si nechávat nějakou vůli, zvlášť když člověk začíná. Musí se ale tím pádem smířit s tím, že ho čeká trochu víc práce při finálním opracování dřeva.
homola

Příspěvekod pas v 06.09.2007 08:05:06

Tibor Opat píše:Dik, Erik skusim a foto poslem. Ale vlastne som zabudol na to najdolezitejse,kvoli comu som tento prispevek posilal. Ato je retusovanie chybajucej casti kamena. To co priroda v tomto pripade zabudla dokoncit a to je lava strana Ishi kde svah nepokracuje idealne az do doliny,je nahradene masou dreva. Samozrejme,nukali sa aj ine riesenia,ale ja som sa rozhodol takto. Ruku na srdco,kto z nas je dokonali.

Vůbec suiseki nerozumím, ale připadá mi, že právě ta část, která doplňuje kámen je daleko tmavší a vypadá, jako by tam byla dolepená dodatečně. Možná tam neměla být ta dělící rýha, dřevo mohlo pokračovat plynule nahoru. Ale to je jen můj laický názor, berte ho s rezervou. Jinak pěkná práce. Já bych si na výrobu dai vůbec netroufl.
pas

Příspěvekod Josef Soukal v 06.09.2007 08:12:14

Právě ta drážka opticky odděluje ten klínek od podložky a je tím vyjádřeno, že ta část nad drážkou doplňuje kámen - patří k němu.
Alespoň tak to já vnímám a líbí se mi to. Je otázka, jak by vypadalo (a zda je to vůbec přípustné) kdyby celá podložka byla tmavá a ten klínek nad drážkou v barvě kamene (pokud by se ovšem povedlo ten odstín trefit, muselo by to být úplně přesné). Je vůbec možné kombinovat na dai dva odstíny barvy?
Josef Soukal

Příspěvekod Tibor Opat v 06.09.2007 08:22:08

Jasne, Tome,vzdi je dobre, ak je z coho uberat. Pretoze pridat na dreve je naopak vzdy velky problem.
Tibor Opat

Příspěvekod Tibor Opat v 06.09.2007 09:06:57

Pre Pas. samozrejme ta cast kera kamen doplnuje neni dolepena,dai je z jedneho kusa dreva. A respektujem kazdy nazor.Nezalezi mi ci je to nazor odbornika,alebo laika. Z kazdeho sa da poucit. A ci ryha alebo nie,opakujem,myslim,ze som to tu uz pisal,ak bude robit dai pre tento Ishi 10-slovom desat vyrobcov dai,vznikne desat roznych dai. Vzdy je to subjektivny pohlad vyrobcu. Som vdacny za kazdy nazor. Vsimni si obr.c.10. Tam je dai bez ryhy a mne sa to zdalo moc masicne,prave ta ryha to ciastocne odlahcila. Ale opakujem,zas je to iba moj subjektyvny nazor. Ostatne v odpovedi pre Pepu Soukala.
Tibor Opat

Další

Zpět na tvorba